50 НЕ на Facebook-у

Још увек смо у „каменом добу“, нарочито кад се ради о приватности и безбедности на интернету. А Американци су се већ опекли на тим пољима, и дебело размислили о свему.

Како бисмо могли да се учимо на туђим грешкама, уместо на својим, мислим да је корисно прочитати поменути текст.

 1. Facebook није Twitter – дакле, не објављујте статусе сваких 5 минута, јер то може да буде врло иритантно за ваше пријатеље.
 2. Немојте користити програмчиће који објављују коју музику слушате као статус на Facebook-у. Разлози исти као и под бројем 1)
 3. Не користите ALL CAPS. речено је милион пута до сад, али ево још једном: велика слова на интернету значе ВИКАЊЕ. Не подижите глас, нарочито у друштву непознатих. Уствари, немојте никад.
 4. Не постујте слику сваког оброка који поједете. Хм… ово би требало рећи друштву на Instagamu
 5. Не претерујте у објављивању линкова са Youtube-a. Већина људи их неће кликнути, нарочито ако сваки час објављујете нови линк. Ако већ постујете неки линк, поставите и објашњење зашто га објављујете, како бисте заинтересовали пријатеље да кликну и погледају. Линк без објашњења – чиста некултура и непоштовање мојег ја! Објашњења као што је „Морате погледати“, „Must see“ и слично се не признају као објашњења!
 6. Поштујте правопис и граматику када пишете статусе! И ово је милион пута речено, али, није сувишно рећи још једном. Притом, на многим пословима ће вам тражити добре комуникацијске способности, а њих нећете показати ако пишете неписмене објаве по друштвеним мрежама.
 7. Не објављујте туђе тајне на Facebook-у
 8. Не објављујте јавно своје девојачко презиме! MSN као разлог за овај савет наводи то да многи сајтови још увек користе овај податак када треба да вас идентификују. Ја ћу још додати – они који вас познају, знају да сте променили презиме и лако ће вас пронаћи. Они који вас (више) не познају – зашто бисте им олакшали да вас пронађу?
 9. Не причајте о политици. У Србији, ово је мало теже. Али било би лепо. Фацебоок је друштвена мрежа забавног карактера, не будите онај који квари забаву!
 10. Немојте делити јавно интимну преписку са својим партнером… Средњошколке, да ли сте чуле?!
 11. Не дозволите да будете ухваћени у лажи. Пример: рекли сте познанику да нећете отићи на неки догађај, како бисте га избегли. Следећег дана, три пријатеља вас тагују на сликама са тог догађаја. УПС! Ухваћени сте.
 12. Из сличних разлога, никада немојте таговати неког на слици, без његове дозволе, јер га можете нехотице довести у неприлику.
 13. Не објављујте слике кредитних картица и других поверљивих информација! Немојте бити лака мета за лопове.
 14. Не објављујте јавно свој број телефона. Све што објавите јавно на друштвеној мрежи, Google индексира и видљиво је свима. Да ли хоћете да цео свет зна ваш телефон?
 15. Не објављујте слике своје деце са јасно видљивим/препознатљивим локацијама где се тренутно налазе. Не објављујте јавно податке попут „моје дете иде у школу у тој и тој улици“ и слично.
 16. Не објављујте јавно да сте добили отказ. (може се негативно одразити на проналажење будућег посла)
 17. Не објављујте предугачке постове на Facebook-у. То му није намена. Ако не можете да ћутите, отворите блог и удрите по њему.
 18. Не синронизујте Facebook са игрицама. Освојили сте 800 поена у Farmville-у? Стварно? Кога је брига! Ово је један од најчешћих разлога да вас пријатељи блокирају.
 19. Не објављујте фотографије које приказују ваше лоше манире или екстремно понашање. Слике на којима се опијате, шетате полуголи или „дивљате“ на журци – неће вам никако помоћи ако их сутра види ваш садашњи или будући послодавац.
 20. Не објављујте слике куће/стана у ком живите. Нарочито ако је на њима видљив кућни број или друга карактеристика по којој бисте лако били лоцирани.
 21. Не објављујте јавно ако сте освојили или наследили велики новац!
 22. Не чувајте ризичне/компромитујуће фотографије онлајн. Чак и ако су приватне, размислите шта би се десило ако неко дође у посед ваше лозинке или будете преварени неком фишинг методом. Не ризикујте беспотребно!
 23. Немојте отварати лажне Facebook профиле да бисте малтретирали друге.
 24. Никад не признајте на друшвеној мрежи да сте учествовали у било каквој илегалној активности.
 25. Не постављајте непотпуне статусе који захтевају саосећање и дискусију. Пример „Живот је понекад тако тежак“
 26. Потрудите се да „не мрачите“ у својим статусима. Можда се имали лош дан, али ако испсујете цео свет и напишете да мрзите све људе, какву ће то слику дати о вама? Да ли ћете се покајати када вас прође бес што сте јавно показали своје негативне емоције?
 27. Не оговарајте своје или професоре своје деце на Facebook-у – gотово је сигурно да ће све што напишете о њима некако доћи до њих!
 28. Не причајте о сексу. Ваша интимност треба да остане само ваша. Одмах замислите да ваш профил чита ваша мама/професор/послодавац и размислите поново о томе шта пишете!
 29. Не причајте на Facebook-у оно што не бисте испричали Судији, кривичном или прекршајном. У савременом свету, дигитални медиј се све чешће користи као доказ за утврђивање истинитости и следа догађаја у правним процесима.
 30. Не спамујте непознате! У преводу – не шаљите захтеве за пријатељство без обајшњења ко сте и зашто желите да будете пријатељи са особом којој шаљете захтев.
 31. Не објављујте јавно где се тренутно налазите – никада није добра идеја да сви знају где сте тренутно, или где нисте!
 32. Не објављујте смрт неке особе на друштвеној мрежи! То није адекватан начин да неко сазна за трагичан догађај.
 33. Не шаљите масовне позивнице свим пријатељима одједном! Вама је можда лако да одете на HAPPY HOUR у Лондону, јер тамо живите. Мени у Београду може само бити иритатно да стално добијам позиве од вас за догађаје којима реално не могу да присуствујем.
 34. Не објављујте више од 10 слика своје бебе дневно! По мом мишљењу, и тих 10 је превише.
 35. Не приказујте свој број телефона, адресу или е-маил. Не олакшавајте злонамерницима и спамерима!
 36. Не користите хаш-тагове („#“). Баш је cool што сте нa tviteru, али, мени ваш начин писања може бити иритантан, а можете и деловати као спамер.
 37. Никад не објављујте слике туђе деце без дозволе њихових родитеља!
 38. Не објављујте статусе попут „Досадно ми је“, „Спава ми се“ и слично. То изгледа као да вичете „И ја постојим!“, „Гледајте у мене!“
 39. Не свађајте се на интернету. Ако не можете нешто да кажете на пристојан начин, боље је да уопште не кажете.
 40. Не користите слике за Facebook профил које не желите да неко види. Google их индексира, дакле, јавне су, и појављују се кад неко гугла ваше име!
 41. Не рекламирајте свој бизнис преко свог личног профила! Тако можете лако изгубити пријатеље. Отворите Facebook fan страну за ту намену.
 42. Не објављујте уцењивачке статусе. Пример: „99% вас ово неће да подели“
 43. Не мењајте стално статус своје везе на Facebook-у. Размислите три пута пре него што то урадите, или можете да оставите погрешан утисак.
 44. Не прекидајте стварно пријатељство због свађе преко Facebook-a. Савет: угасите Facebookи нађите се са пријатељем уживо да изгладите спор.
 45. Не одговарајте на клевете. Особа која износи лажи о вама, вероватно ће бити прозрета од ваших пријатеља. Ако се правдате, само ћете изгледати криви!
 46. Нa Facebook biznis страни, дозволите да други објављују статусе. Дозволите фановима да учествују у креирању садржаја ваше стране, сигурно ће вам се исплатити.
 47. Не користите Facebook за комуникацију са блиским пријатељима ако треба да објавите неки важан догађај у свом животу. Не желите да пријатељ кога виђате сваки дан на исти начин сазна да сте се удали, као и неко кога нисте видели 3 године.
 48. Пажљиво подесите опције приватности на Facebook-у – нема потребе да сви знају да ли сте атеиста или верник, којој странци припадате и слично.
 49. Не објављујте у статусима текстове песама, иако мислите да се осећате баш као у песми.
 50. Ако сте сведок неког немилог догађаја путем Facebook-a (злостављање, мобинг итд.), не устручавајте се да то пријавите надлежним органима.
преузето са http://www.ancom.co.rs