Web алати
web_2_defИнтернет је до појаве Web 2.0 технологије углавном представљао складиште информација које су корисници пасивно конзумирали. Web 2.0 представља другу генерацију интернета у којем корисници активно учествују у креирању и одржавању садржаја. Предности коришћења Web 2.0 алата у образовању су: могућност сарадничког учења, доступност електронских ресурса који се налазе на интернету, коришћење алата чија је једна од одлика уважавање ученичких интересовања и потреба. Многи од њих су бесплатни и свима доступни, те се могу врло успешно користити у школи као допуна класичној настави и свим облицима ваннаставних активности.  На тај начин учење престаје бити само конзумирање садржаја, одвија се кроз сарадњу и стварање властитог знања уз помоћ разноврсних ресурса и корисника.
Помоћу Web 2.0 алата наставник има увид у активности ученика, јер они, осим што могу да користе наставне материјале које сам наставник постави, имају могућност и да сами постављају своје радове на мрежу, да комуницирају међусобно, учествују у групним пројектима и сл.
Поред рачунара постоје алати које можете користити и на мобилним уређајима као што су паметни телефони и таблет рачунари.
web_2_0
Web 2.0 алате би могли да поделимо у неколико група:

  • алати за чување и размену медија,
  • алати за комуникацију и друштвено умрежавање,
  • алати за сарадњу (колаборацију),
  • алати за креативно учење,
  • алати за израду материјала за учење,
  • алати који замјењују стандардне десктоп апликације,
  • системи за управљање учењем (LMS),
  • алати за обележавање (социал боокмаркинг) и сакупљање линкова
У наставку можете погледати мали избор Web 2.0 алата које можете користити, уз мало претраге на интернету можете пронаћи још пуно корисних и бесплатних алата.

 

Блог и израду сајта

Складиштење и дељење фајлова 
one_drive google_drive dropbox box
 Microsoft OneDrive Google Drive  Dropbox  Box 
 7 GB бесплатног простора  15 GB бесплатног простора 16 GB бесплатног простора 10 GB бесплатног простора
Чување, организација и дељење фотографија
flickr zoto_logo
 Flickr  Zoto  Adobe Photo Editor Google Photos
Блог и израда сајта
wordpress-logo bloger weebly godaddy
WordPress  Blogger  Weebly  GoDaddy 
Још неки алати
edmodo geogebra scribd SurveyMonkey 
 Edmodo GeoGebra Scribd  Surveymonkey
Социјална мрежа са задацима, упитницима, оценама, квизовима. Јако добар алат за једног наставника.
GeoGebra је апликација за интерактивну геометрију. Бесплатна је и једноставна за коришћење, а нуди могућност инсталирања на рачунар или коришћења апликације онлајн. Доступна је и на различитим језицима и има јаку техничку подршку. Scribd је сајт на којем можете постављати и чувати ваша документа – doc, ppt, pdf, xls фајлове и делити их са другима. Можете, такође, додати документа на ваш блог или интернет страницу. Креирајте и објавите онлајн анкете и упитнике за неколико минута. Омогућава графички приказ у датом тренутку.
lino teachertube prezi googlemaps
Linoit Teachertube Prezi GoogleMaps
Lino je online „sticky note“ сервис или нека врста интерактивног постера који се може користити за постављање порука, подсетника, идеја, на графички интересантним таблама. Lino пружа могучност да креирате групе и унутар њих делите своје идеје и размењујете мишљења. TeacherTube омогућава свим учесницима у наставном процесу, нарочито наставницима, да размењују различите едукативне садржаје попут видео и аудио записа, докумената, фотографија, група и блогова. Они помажу да се обогати наставни процес и учење учини занимљивијим. Prezi је програм за креирање динамичких мултимедијалних презентација. Google Maps нуди мапе различитих делова света које је могуће претраживати и зумирати.